måndag 25 september 2017

Info gällande handel i USA

Fråga

Hej! Gällande handel i andra länder tex USA.
Jag har godkänt de 3 avtal som krävs för att få handla i USA.
De avgifter som man måste räkna på är courtage avgifterna är uppsatta på annat sätt, samtidigt som det finns en spreadavgift för valutaväxling som Avanza hanterar automatiskt?

Om man har ett ISK konto då betalar man 15% i källskatt på utdelningar som kommer in på kontot?

Hur funkar det om man går med vinst på en aktie som inte är svensk, funkar ISK principen på samma sätt att det endast räknas ut här i Sverige och man betalar enligt den mallen eller måste man betala till USA i det scenariot med?


Svar

Hej!

Det stämmer. Du betalar courtage samt växlingsavgift - båda dessa kommer att synas på din avräkningsnota som skapas under natten.
Om du har aktierna på ett ISK så gäller skattereglerna för ISK även för amerikanska innehav, du behöver alltså inte skatta på vinsterna.

Amerikanska utdelningar på ISK belastas med källskatt, men denna kan du söka avräkning för via skatteverket på din deklaration. Hör gärna med Skatteverket om du har fler frågor kring avräkningen:
https://www.skatteverket.se/privat/skatter/arbeteochinkomst/internationellainkomster/avrakningavutlandskskatt/automatiskavrakningavutlandskskatt.4.3684199413c956649b512df5.html

Fråga

Courtage avgifter för USA, följer de samma ranges som era Svenska uppsättningar dvs:

Mini:

Med courtageklass Mini handlar du aktier för endast 1 kr per order upp till 400 kr. För affärer över 400 kr betalar du istället ett rörligt courtage på 0,25 %. Den här courtageklassen är bäst för dig som gör riktigt små affärer.

Minsta courtage för mini USA är 1 USD, är det också upp till totalt 400 SEK dvs cirka ~50 USD, om det är affärer ovanför 50 USD så blir det 0,25 %?


Svar

Med courtageklass Mini betalar 1 USD i courtage på amerikanska order för order upp till 400 USD. Så handlar du för över 400 USD så betalar du 0,25% på ordervärdet i courtage.


Länkat hittar du mer info om hur de olika courtageklasserna fungerar och på vilka nivåer du handlar med det lägsta courtaget eller det rörliga.

https://www.avanza.se/konton-lan-prislista/prislista/courtageklasser.html

Du kan även enkelt räkna ut vilken brytgräns som gäller när du handlar med det rörliga courtaget, genom att ta det lägsta courtaget/rörliga courtaget =brytgränsen.

Tex.
1 SEK/0,0025= 400 SEK
1 USD/0,0025= 400 USD


När det gäller Mini så är det 0,25% som är det rörliga courtaget på de flesta marknadsplatser som du kan handla via sajten. Däremot så kan det lägsta courtaget skilja sig beroende på vilken marknadsplats du handlar på, för mer info om vad som gäller de olika marknaderna se prislistan:

https://www.avanza.se/konton-lan-prislista/prislista/handel-sverige.html

https://www.avanza.se/konton-lan-prislista/prislista/handel-utland.html


//MM

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar