måndag 5 oktober 2020

2 nya aktier till portföljen

Ett bolag som har varit under min radar en lång tid har varit finska Tokmanni group. 


 

 

 

 

 

 

 

Tokmanni är en finsk butikskedja som inriktar sig mot hushållsprodukter, livsmedelsartiklar, kläder, verktyg, elektronik och inredningsprodukter. Man säljer både externa produkter och även utav sitt egna varumärke.

Omsättningen har varit extremt tillförlitlig under tid och håller en ganska förutsägbar utveckling. Detta tycker jag om då det blir betydligt enklare att räkna upp värderingarna i kombinationen med att vinsten ökar.

Vinsten under de senaste 3 åren har också tilltagit och på så sätt kan man generera ett fint totalvärde till aktieägare genom kurstillväxt och en höjd utdelning.

Bolaget har medvind under rådande omständigheter och eftersom ingen kan förutspå kring hur det kommer bli med en eventuell andravåg(covid) så är det väldigt trevligt med detta defensiva caset.

P/E handlas till runt 18-19 vilket är rimligt då man historiskt har pendlat mellan 12-20. 

Nedanför får vi en inblick i halvårsrapporten.
 

I mars/april tog man beslut om att justera prissättning, samt gjorde en tydlig riskanalys med hänsyn till rådande pandemi. Det resulterade i väldigt goda resultat i försäljning och skapade trygghet för kunder och anställda.

Resultatet drevs mycket genom att det fanns en stark tillväxt inom fritid, trädgård, hushåll och livsmedel. Denna tillväxt har jag väldigt stark tilltro kring att den kommer fortsätta in i Q3 och även Q4.

Utdelningen för året blev uppdelad i två delar där en ordinarie betalning landade på 0,25 euro och en bonus på 0,37 euro, sammanslaget cirka 4%.

ROC från Q2 landar in på 17 och EY 6,6. Klart godkänt!

Ett attraktivt köp som ligger helt i linje med min strategi, tillväxtpotential framöver och agerar en trygg motpol. Konsument/stabil-sektorn ökas upp till runt 10% utav min portfölj.

Övriga inköp blev Instalco, kommer skriva ett längre inlägg om bolaget vid ett annat tillfälle.

Två nya bolag anländer således till portföljen. Välkomna Tokmanni och Instalco.

Trevlig kväll.

2 kommentarer:

 1. Kan inget om de bolagen men det lät som bra inköp!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Myntaren :)
   Det finns så många bolag därute att det är svårt att hålla koll på allt.

   Får fortsätta att fundera på vår andra lista, ses på discord!

   Radera