fredag 9 juli 2021

Nytt bolag till portföljen!

Mitt nya bolag till portföljen är:

The Sherwin-Williams Company, ticker SHW

Sektor: Råvaror

"Sherwin-Williams är en distributör, tillverkare och återförsäljare av färgmaterial och diverse material för ytbeläggning. Produkterna säljs under varierade varumärken och huvudsakligen till professionella, industriella, kommersiella och detaljhandelskunder, med störst verksamhet inom Nordamerika, Europa och Asien. Bolaget grundades 1886 och har sitt huvudkontor i Cleveland, Ohio"

Sherwin-Williams Company grundades 1866 och är världsledande inom tillverkning, utveckling, distribution och försäljning av färger, beläggningar och relaterade produkter till professionella, industriella, kommersiella och detaljhandelskunder.


Jag hittade en intressant skribent som gick igenom caset som ett av de bästa bolagen att ha inom sektorn "material/råvaror". Man får en bra exponering mot sektorn och slipper hög volatilitet, vilket tenderar att locka mer defensiva investerare. Målarfärg och co kanske inte är det hetaste att prata om (brukar tendera att vara tech-inspirerat tänk hos de flesta) men i en allvädersportfölj är detta strålande. Med en väldigt bra affärsmodell som är lönsam så har man levererat ett urstarkt resultat under många år. Se grafen nedan från Avanza.

Varför ska man investera i SHW?

 

  • Tillväxtmöjligheter
  • Industriledande brandportfölj
  • Distribution och hög service
  • Världsklass på sin logistikkedja
  • Innovativa produkter
  • God balansräkning och ökande kassaflöde som utdelning till aktieägarna
  • Attraktiv avkastning
  • Lyckad förvärvsstrategi
 
 
Om man jämför en kumulativ totalavkastning de senaste 5 åren ser man SHW i blått, sin jämförelsegrupp i grönt och S&P 500 index i orange.
Man kan tydligt se att SHW har överpresterat mot båda grupperna och det lockar helt klart mig att screena fram vinnare till min portfölj.

Hur ser fördelningen ut inom bolaget, vilka områden är man verksam i?
 
Försäljningen har varit uppdelad med 80% i USA och Kanada och resterande 20% ROW (Rest of World, ROW är en bra term att komma ihåg).
 
Man har över 61.000 anställda och är verksamma i över 120 länder. 
Tycker det är sunt att man har majoriteten av sin försäljning på hemmaplan men även har goda tillväxtplaner i övriga marknader för att tillsammans skapa en bra moat/vallgrav.

Gillar också att man undviker större politiska risker som vi ser i flertalet andra sektorer, tex teknik, sjukvård och försvarsorienterade bolag.
 
Jag kollar även in under huven kring hur bolagets finansiella stryka sett ut historiskt för att se vilken nivå som man har klarat av att ligga på.
 
 
 
 
Morningstar ger en mycket god överblick kring nyckeltal och här finner jag återigen en väldigt attraktiv bild. Omsättning och nettoinkomsten ökar, utdelningarna har tagit fart (mera info en bit ner i inlägget), en låg payout ratio på 24,5% som visar att man klarar av att höja upp utdelningarna i tvåsiffrig takt. Även som kevin o'Leary säger "the only thing that matters is free cash flow, thats it!"

Det fria kassaflödet ser också mycket fint ut, vilket klarar av kriteriet för ett sunt bolag.
 
5 year-CAGR perspektiv - CAGR (Compounded Annual Growth Rate)
 
Sales ligger på 10,2% (försäljningen)
Adjusted EBITDA 13,7% - EBITDA (Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation and Amortisation)
Adjusted EPS 17,1% - EPS (Earnings Per Share)
Net Operating Cash 18,7% (operativ nettokassa)

 
 
När det kommer till att ge aktieägarna utdelningar så imponerar man med 42 år i följd av utdelningshöjningar. Vi får även en inblick kring återköpsprogrammet från åren 2011 till 2020. Man nämner att vissa år fokuserade man på att sänka sin skuld på tex förvärvet av Valspar. Mycket sund inställning!
 
Förslaget för detta år är en höjning på 21,3% (som vi sa tidigare, ökande i free cash flow resulterar i regel till utdelningsregn).

Forward yield ligger på runt 0,93%
 

Slutsummering
Från mitt perspektiv ett trevligt case som jag väljer att plocka in till portföljen. Detta är inget renodlat utdelningscase från dag ett med sin yield på runt 1%, men med tvåsiffrig utdelningstillväxt (ingen garanti för framtiden) och god totalavkastning i kombination med en lönsam affärsmodell som inte löper så stor risk att påverkas av politisk oro. Således är detta ett bra val att ligga lång i och arbeta upp en fin yield on cost (YOC) över tid.

SHW har med mig nu 65st ägare hos Avanza. En dold pärla som förtjänar mera uppmärksamhet med hårt arbete i det tysta.

Trevlig kväll!

4 kommentarer:

  1. Ruggigt bra inlägg /LH

    SvaraRadera
  2. SHW var definitivt ett bolag som jag missade att plocka upp där i mars 2020 runt 150 USD. Jag håller med om att det är en dold pärla....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det låg väldigt attraktivt till då men det är något man får hålla koll på nästa gång en kraftig sättning kommer. Jag kommer ligga väldigt lång i bolaget så känns inspirerande att komma in.

      Tack för kommentaren NLI

      Radera