söndag 6 december 2020

Aktiespaning - Hexatronic Group

Det var ett tag sedan jag gick in på ett aktiecase och nu tänkte jag presentera en aktie som jag har spanat på.

Aktien som jag har fått upp ögonen extra mycket på är Hexatronic Group.

Om bolaget

"'Hexatronic är specialiserade inom fiberkommunikation. Bolaget utvecklar, marknadsför och levererar produkterna till en bred bas av företagskunder, främst verksamma inom Norden och Europa. Kunderna består exempelvis av produktägare, nätägare, återförsäljare samt systemintegratörer. En viss del av produktutvecklingen sker även i samarbete med andra leverantörer på global nivå. Huvudkontoret ligger i Göteborg."

Bolagen inom Hexatronic Group
  
 
En intressant portföljmix av bolag som ligger välpositionerade inom utvecklingen av teknikinfrastruktur.
 
Analysfirmor och riktkurser

 Pareto: "Hexatronic fortsätter att skapa långsiktiga värden genom de nya förvärven som presenterades igår. Förvärven tros addera 25 miljoner i försäljning och ha en positiv effekt på lönsamheten i bolaget, skriver Pareto i en analyskommentar.

Med bakgrund av förvärvsnyheterna och dess påverkan på framtida intjäning höjer analyshuset riktkursen till 74 kronor från tidigare 72. Köprekommendationen upprepas.

Pareto estimerar nu att Hexatronics försäljning 2021 kommer att överstiga 2,5 miljarder kronor med en ebita-marginal om 10,4 procent."
 
"Redeye höjer sitt motiverade värde för Hexatronic till 78kr(73)." 

Nuvarande kurs
 
 
Kursen handlas idag till 66,40 vilket är i linje med 2018 och nu har bolaget extremt mycket bättre förutsättningar. Omsättningen och vinsten ökar även om negativa coronaeffekter skulle ha tryckt upp tillväxten ytterligare (det finns två sidor på myntet, ena sidan påskyndar digitaliseringen och den andra ger temporära negativa effekter).
 
Nettoskuld i förhållande till ebitda (Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation and Amortization) ligger på 2,2 gånger. Soliditeten ligger på 39,8%, där man historiskt pendlat mellan 34,3 - 39,8%.

VD och koncernledning
 • VD Henrik Larsson Lyon har 836 666 aktier och 10.000 teckningsoptioner i bolaget. 
 • Finansdirektör Lennart Sparud har 22 640 aktier.
 • Digitala marknadschefen Lise-Lott Schönbeck 6.000 teckningsoptioner.
 • Supply chain direktör Anna Bailey har 4000 aktier och 3000 teckningsoptioner.
 • Vice Verkställande direktör i Hexatronic Group Martin Åberg har 1 785 782 aktier via delägande i Chirp AB, 29 411 aktier privat och 10.000 teckningsoptioner.
 • Verkställande direktör i Hexatronic AS Thomas Andersen har 30 500 aktier via Engelsviken AS samt 40.000 teckningsoptioner privat.
 • Verkställande direktör i Hexatronic Cables & Interconnect Systems Håkan Bäckström har 150 400 aktier och 15.000 teckningsoptioner.
 • Osv..

Att VD och koncernledningen äger aktier i bolaget ger trygghet då det finns en morot för alla (win-win). Det man bör kika in på är incitamentsprogrammet (informationen är hämtad från Hexatronic hemsida).

Incitamentsprogram 2019/2022

"Hexatronic beslutade vid årsstämman den 9 maj 2019 att emittera 500 000 teckningsoptioner vilka berättigar till teckning av 500 000 aktier till en teckningskurs om 66,73 kronor. Teckningsoptionerna har tecknats av ledande befattningshavare och vissa övriga anställda. Nyteckning av aktier kan ske under perioden 15 maj 2022 till och med den 15 juni 2022. Vid fullt utnyttjande av teckningsoptionerna kommer bolagets aktiekapital att öka med 25 000 kronor.

Hexatronic beslutade vid årsstämman den 9 maj 2019 om ett långsiktigt prestationsbaserat aktiesparprogram (LTIP 2019) för 12 ledande befattningshavare inom koncernens som är bosatta i Sverige. Totalt har deltagarna investerat i 54 240 sparaktier. Deltagarna i aktiesparprogrammet kan för varje förvärvad Hexatronicaktie (sparaktie), givet att vissa prestationsbaserade mål uppfylls, erhålla 4-6 aktier i Hexatronic vederlagsfritt (prestationsaktier). För att kunna erhålla tilldelning av prestationsaktier krävs att deltagaren förvärvar och behåller ett antal Hexatronicaktier under hela den treåriga intjänandeperioden samt, med vissa undantag, kvarstår i anställning under samma period. För tilldelning av prestationsaktier krävs, utöver ovanstående villkor, även att vissa prestationsmål uppnås kopplat till utvecklingen av resultat per aktie, koncernens tillväxt och EBITA-tillväxt under intjänandeperioden. Avstämning av dessa mål görs för räkenskapsåren 2019, 2020 och 2021. Hexatronic har bedömt att samtliga ovanstående villkor är icke-marknadsbaserade villkor enligt IFRS 2."

Mina reflektioner
Bolaget är inom teknikkoncernen och är specialiserad på fiberkommunikation. I samband med den påskyndande digitaliseringen så kräver både privatpersoner och regeringar stabilt och snabbt nätverk. Utrullningen utav fibertnät har nog aldrig varit så aktuell som det är nu. Satsningar framöver för att ersätta kopparkabel känns som en självklarhet och där positionerar sig Hexatronic sig extremt bra i många länder.
 
I samband med släppet av Q3 rapporten så gjorde man en omvänd vinstvarning och med facit i hand så ökade omsättningen med 14,8% och där tillväxten var i princip endast organisk.
 
För att få ytterligare fart på tillväxten och sina mål har man gjort flera förvärv där QUBIX är det senaste. Man förvärvar 90% utav det italienska bolaget där deras lösningar primärt används för lokala nätverk för internetåtkomst i kontorsbyggnader, bostadshus och på universitetscampus.
 
Organisk tillväxt och förvärv är en fin kombination!
 
Företagets finansiella mål 
 • Lönsamhet
  •  EBITA-marginal (rörelseresultat efter avskrivningar på materiella anläggningstillgångar) skall uppgå till minst 9 % på rullande 12 månader. EBITA-marginal på rullande 12 månader per 30 september 2020 var 8,6 %
 • Tillväxt
  •  Koncernen eftersträvar en genomsnittlig tillväxt på minst 20 % per år. Alla bolag i koncernen skall växa mer än sin marknad organiskt. Försäljningstillväxten under 2019 var 15 %.
VD ord
"Vi har en fortsatt mycket positiv syn på marknaden för fiberoptiska system. Till detta kommer att covid19 öppnat ögonen för både privatpersoner och regeringar att de fiberoptiska näten måste byggas ut för att klara de behov som redan är här och som kommer öka med nya tjänster."
 
Funfact
I lördags så åkte familjen in till stadskärnan och det första jag möts av är Hexatronic´s kablar som ligger supersnyggt strukturerade för att bli installerade. Är det ett tecken? 
Må så hända men en sak är säker, syns man så finns man!
 
Avslutning
Hexatronic ligger välpositionerade inför upprustning av infrastrukturen.
Risk/gain reward är väldigt lockande på nuvarande kurs.
Stark Q3 med omvänd vinstvarning.
Har starkt business momentum.
Primärt ett tillväxtcase men har vid stunder valt att dela ut utdelning. 2019 valde styrelsen att balanserade vinstmedel skulle återinvesteras i verksamheten. 

Jag köper in mig!

Disclaimer: 
Min blogg ger ej några köprekommendationer utan är endast för att ventilera mina tankar.
Jag är inte någon professionell investerare utan har detta som hobby.

Trevlig kväll!

4 kommentarer:

 1. Hej Dennis. Tack för inlägget. Intressant aktie! Tar också ett köp!
  Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym. Tack för kommentaren. Roligt att du uppskattade inlägget. Trevlig kväll!

   Radera
 2. Tack för presentation av hexatronic.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket Myntaren. Kul att du uppskattade presentationen. Trevlig kväll broder!

   Radera