fredag 10 augusti 2018

Mina tankar

Hur bygger jag en stabil utdelningsportfölj?

Grunden tycker jag ska ligga i stabila innehav som ökar sin utdelning varje år. Det är upp till var och en hur pass sträng man vill vara med detta men samtidigt om man håller sig till detta så får man en stabil portfölj som man enligt historien kan lita på.

Jag tycker en bra utdelning ska ligga på cirka 3-5 % samtidigt som man ser att bolaget genererar tillväxt. Med detta finns det dock undantag som tex investmentbolag som i regel ligger betydligt lägre i utdelning tex för att man vill investera sitt kapital och expandera verksamheterna. 

Om man tar ett par investmentbolag i sin portfölj så får man en bra grund och spridning till portföljen. Fyller man därtill ut med en aktiehandlad fond som tex XACT högutdelande så har man en god spridning. Redan här hade man kunnat vara klar med sin portfölj. 

Du har nu fått en mängd bolag inom många branscher och täckning i Norden. 

Min taktik bygger på att jag väljer ut några få företag som jag väljer att kalla kärninnehav(inspiration hämtat från petrusko)

Dessa bygger som sagt upp kärnan i portföljen, i mitt fall är det Axfood och Castellum som jag tycker är fantastiska bolag. Båda levererar kvalité rakt igenom.

Min andra kategori kallar jag för "övriga mindre viktade stamaktier". Detta är bolag som jag tror på sikt men som inte är lika starka som kärninnehaven. Dessa utgör en betydligt mindre %-andel men som har möjlighet att kunna flyttas till kärninnehav med tiden. Man skulle kunna säga att dom är på provanställning och man vill se om dom håller måttet!

För att få en utdelnings-bombmatta (utdelningar varje månad) så köper jag även preferensaktier och REIT då dessa i regel ger utdelning per kvartal och per månad. Det ger löpande inkomster och en trygghet. Det ger även en psykologisk boost som man behöver förra hålla sig lugn och inte göra felaktiga beslut. 

Hade jag endast haft tex XACT som ger utdelning en gång per år så hade jag faktiskt blivit uttråkad då jag vill se aktivitet på mitt konto. Helt klart en svaghet som jag tror många känner igen sig i, men samtidigt måste man vara ärlig och hitta lösningar som gör att man följer sin plan. 
För min del är det just att få utdelningar varje månad som höjer detta.

Jag brukar jämföra mig med diverse index för att se hur jag presenterat under året och ifall jag gör kloka val. I år ligger jag nu över 15% i uppgång och är verkligen nöjd. Hoppas detta håller i sig för helåret då hade jag varit extremt nöjd. 

Kom ihåg att hålla tålamodet, vi har en tendens att sälja på tok för ofta för att hoppas att man kan tajma marknaden. Sätt upp en plan innan du börjar om hur du vill göra. Vad gör du ifall ditt företag sänker utdelning? Behåller utdelningen föregående års utdelning? Kom ihåg att ha tydliga riktlinjer, för en dag så är det dom som håller dig på rätt spår. 2 kommentarer:

  1. Kloka ord Dennis. känner så väl igen tankegången med den psykologiska belöningen. Om mitt bolag sänker, då är det på plats med en djup analys. beror det på makro då behåll, beror det på klantig ledning sälj

    SvaraRadera
  2. Tack Myntaren. Jag håller med dig. Vi tänker lika!

    SvaraRadera